Què és l’esperanto?

L’esperanto és una llengua internacional que no és propietat de cap nació en particular. Va ser dissenyada per permetre la comunicació directa entre persones. És fàcil d’aprendre, i no té excepcions. Una sola pàgina és suficient per explicar totes les normes de la seva gramàtica.

No és l’anglès, la llengua internacional actual?

Bé, no exactament:

 • Només un 7% de la població mundial parla l’anglès com a llengua materna, mentre que un 7% addicional han estudiat l’idioma suficientment com per tenir una conversa bàsica.
 • En la majoria de països, excepte en les ciutats turístiques, els residents no parlen gens d’anglès.
 • L’anglès és una llengua difícil d’aprendre, amb un extens vocabulari i moltes irregularitats i excepcions. És bastant difícil arribar a un nivell alt d’anglès.
 • En qualsevol trobada amb parlants d’anglès, aquests gaudeixen d’un avantatge: tenen un accent perfecte i un domini complet de la llengua. Pel que fa a l’esperanto, tothom és igual, tothom està al mateix punt de sortida, ningú té avantatge sobre la resta. Per exemple, l’esperanto no té accent: cada persona el parla utilitzant l’accent de la seva pròpia llengua materna.

Per què hauria d’aprendre esperanto?

 • Perquè es pot trobar bellesa a l’estructura simple però sofisticada i precisa de la llengua.
 • Perquè, gràcies a l’esperanto, pots conèixer persones de tot el món (i parlar amb elles directament, en condicions d’igualtat) tant per internet com en persona.
 • Perquè l’esperanto atreu persones interessants, totes amb una característica comuna: haver triat l’esperanto.
 • Perquè permet crear i gaudir d’obres originals (literatura, poesia, música), especialment a persones amb una llengua materna que no està gaire estesa per tot el món.
 •  Perquè pots participar a trobades internacionals de parlants d’esperanto, i no es necessiten intèrprets. Hi ha un gran congrés anual, cada any en un lloc diferent del món, així com nombroses trobades locals.
 • Perquè pots viatjar per tot el món, gaudint de l’hospitalitat dels parlants de l’esperanto a les seves pròpies cases.
 • Perquè un cop has après l’esperanto és molt més fàcil aprendre altres idiomes.

Realment és tant simple aprendre esperanto?

L’idioma és fàcil d’aprendre per les següents raons:

 • Normes gramaticals simples.
 • Cada paraula es pronuncia tal com s’escriu. Els dictats són inútils en esperanto.
 • No hi ha ni excepcions ni irregularitats.
 • L’idioma es basa en arrels a partir de les quals pots crear moltes paraules utilitzant un sistema de prefixos i sufixos. D’aquesta manera pots aprendre molt vocabulari d’una manera relativament fàcil.
 • El vocabulari de l’esperanto està basat en les llengües europees, però també inclou paraules d’altres llengües.
 • El so de la llengua és plaent a l’oïda: és similar al castellà i a l’italià

Tot i així, no deixa de ser un altre idioma com qualsevol altre del món. Per exemple, un domini bàsic de l’esperanto es pot aconseguir aproximadament deu vegades més ràpid que l’anglès. Però per tal d’aconseguir-ne un domini complet, hauràs de dedicar-hi temps i esforç.

Hi ha alguna activitat relacionada amb l’esperanto a internet?

L’esperanto floreix a la web. La llengua és ideal per la web, perquè permet la comunicació directa amb gent de tot el món. Hi ha pàgines web, blogs, fòrums, podcasts, canals de YouTube… tot en esperanto. Hi ha un Viquipèdia en esperanto. En el programa Telegram hi ha més de 1.000 missatges diaris al grup d’esperanto general, amb activitat durant les vint-i-quatre hores del dia. Fa temps deien que el sol mai es ponia a l’Imperi Britànic. Ja fa temps que això no és cert. Però sí que es pot dir perfectament de l’esperanto, els parlants del qual viuen pràcticament per tot el món.

 

Però… realment és una llengua real amb la qual et pots expressar? Té paraules per a tot?

És clar que sí. Això es demostra amb el fet que molts infants creixen amb l’esperanto com a llengua materna. Té parla vulgar, acudits, cançons, tradicions, diaris i revistes, concursos literaris i molt més.

Ensenya’m una frase en esperanto

Comencem per la frase més important: T’estimo, Mi amas vin.

Com puc aprendre esperanto?

Cada persona pot utilitzar el mètode que més li convingui. Avui en dia és molt comú aprendre esperanto a internet i utilitzant el telèfon mòbil. Tot és gratuït, és clar. Alguns d’aquests recursos són: