Què és l’esperanto?

L’esperanto és una llengua internacional que no és propietat de cap nació en particular. Va ser dissenyada per permetre la comunicació directa entre persones. És fàcil d’aprendre, i no té excepcions. Una sola pàgina és suficient per explicar totes les normes de la seva gramàtica.

No és l’anglès, la llengua internacional actual?

Bé, no exactament:

Per què hauria d’aprendre esperanto?

Realment és tant simple aprendre esperanto?

L’idioma és fàcil d’aprendre per les següents raons:

Tot i així, no deixa de ser un altre idioma com qualsevol altre del món. Per exemple, un domini bàsic de l’esperanto es pot aconseguir aproximadament deu vegades més ràpid que l’anglès. Però per tal d’aconseguir-ne un domini complet, hauràs de dedicar-hi temps i esforç.

Hi ha alguna activitat relacionada amb l’esperanto a internet?

L’esperanto floreix a la web. La llengua és ideal per la web, perquè permet la comunicació directa amb gent de tot el món. Hi ha pàgines web, blogs, fòrums, podcasts, canals de YouTube… tot en esperanto. Hi ha un Viquipèdia en esperanto. En el programa Telegram hi ha més de 1.000 missatges diaris al grup d’esperanto general, amb activitat durant les vint-i-quatre hores del dia. Fa temps deien que el sol mai es ponia a l’Imperi Britànic. Ja fa temps que això no és cert. Però sí que es pot dir perfectament de l’esperanto, els parlants del qual viuen pràcticament per tot el món.

 

Però… realment és una llengua real amb la qual et pots expressar? Té paraules per a tot?

És clar que sí. Això es demostra amb el fet que molts infants creixen amb l’esperanto com a llengua materna. Té parla vulgar, acudits, cançons, tradicions, diaris i revistes, concursos literaris i molt més.

Ensenya’m una frase en esperanto

Comencem per la frase més important: T’estimo, Mi amas vin.

Com puc aprendre esperanto?

Cada persona pot utilitzar el mètode que més li convingui. Avui en dia és molt comú aprendre esperanto a internet i utilitzant el telèfon mòbil. Tot és gratuït, és clar. Alguns d’aquests recursos són: