Шта је есперанто? serba

Шта је есперанто?

Есперанто је међународни језик који не припада ниједној нацији. Он је веома погодан за непосредну комуникацију између људи. Врло се лако учи и нема изузетака. Једна страна је довољна да се прикажу основна правила његове граматике.

Зар енглески није данашњи међународни језик?

Не, није тачно:

 • Само 7% светског становништва користи енглески као матерњи језик; других 7% учи језик до нивоа потребног за основну конверзацију.
 • У већини земаља, изузимајући туристичка места, становници уопште не говоре енглески језик.
 • Енглески је тежак за учење. Има веома богат фонд речи, много изузетака и неправилних облика. Веома је тешко савладати га до високог нивоа.
 • При сваком сусрету са људима који говоре енглески, они имају предност: имају одличан нагласак и владају језиком на високом нивоу. Када је реч о Есперанту сви су једнаки, сви полазе од исте тачке, нико нема предност над осталима. На пример, есперанто има само један акценат – акценат је увек на претпоследњем слогу.

Зашто ја учим есперанто?

 • Због лепе, а једноставне, духовите и прецизне структуре језика.
 • Зато јер се уз помоћ есперанта могу срести људи у читавом свету – говорити са њима директно, без знања било кога другог језика, као равноправни – преко интернета или у директном сусрету – лицем у лице.
 • Зато јер есперанто обухвата интересантне људе, све повезује једна заједничка ствар – њихов избор есперанта као језика.
 • Зато јер овај језик омогућава да се стварају оригинални радови – књижевност, поезија, музика – у првом реду за народе, чији национални језик није широко распрострањен у свету.
 • Зато јер ви можете да учествујете у међународним манифестацијама људи који говоре есперанто, без потребе за преводиоцима. Велики број конгреса одржава се сваке године, сваки пут на другом месту у свету, а осим тога људима је на располагању и много других мањих сусрета есперантиста.
 • Зато јер ви можете да путујете по свету уживајући гостопримство есперантиста у њиховим сопственим домовима.
 • Зато јер када научите есперанто, много лакше ћете учити остале нацоналне језике.

Да ли је заиста тако једноставно научити есперанто?

Језик се заиста лако учи због неколико разлога:

 • Једноставних граматичких правила.
 • Свака реч изговара се фонетски, то јест онако како је написана. Диктирање слово по слово је непотребно у есперанту.
 • Нема изузетака и неправилности.
 • Језик је заснован на коренима, из њих ви можете да конструишете многе речи користећи систем префикса и суфикса. На тај начин ви можете да савладате широку језичку базу веома лако и брзо.
 • Есперантски фонд речи је базиран на европским језицима, али он садржи и речи из осталих језика.
 • Језик је милозвучан – изговор звучи слично шпанском и италијанском.

Ипак, ради се потпуном језику баш онаквом какви су и остали језици у свету. Основе есперанта могу се савладати приближно десетороструко брже него владање енглеским језиком, например. Но, ако ви хоћете да савладате комплетан језик, морате уложити додатно време и напор.

Да ли се догађа било каква есперантска активност на интернету?

Есперанто изузетно напредује на мрежи. Језик је идеалан за мрежу – јер омогућава директну комуникацију међу људима у читавом свету, без потребе да се користи неки други језик. Постоје сајтови, блогови, форуми, емисије на ју-тјубу – све на есперанту. Постоји Википедија на есперанту. У порукама програма-Телеграм појављује се више од 1.000 порука дневно од есперантских група, покрета уопште и појединаца и то се догађа дању и ноћу, непрекидно. Некад је било уобичајено рећи, да сунце никада не залази у Британској империји. То одавно није тачно. Ипак, то се може рећи за есперанто, јер есперантисти заиста живе на читавој земаљској кугли

Али, да ли је то истински језик помоћу кога је могуће изразити било шта? Да ли он има речи за све?

Разумљиво. То се може испробати на једноставан начин, јер многи дечаци и девојчице расли су користећи есперанто као матерњи језик. Језик је добио и слнег, шале, песме, има свој фолклор, новине и часописе, књижевне конкурсе – све, што ви можете да замислите.

Дајте ми једну реченицу на есперанту

Па, почећемо најважнијом реченицом: “Ја вас волим.”

Дакле, како ја могу да учим есперанто?

Сви могу да нађу начин који најбоље одговара њему или њој. Сада је веома модерно учити есперанто преко интернета користећи мобилни телефон.